Datasikkerhet - pchjelp.no as

Datasikkerhet

shutterstock_746984344

Datasikkerhet er mer enn tekniske hjelpemidler, det er kunnskap om og holdninger til IT og sikkerhet. For å gi en rask innføring kan du se på datasikkerhet som flere elementer:

1) Kartlegging av hva man har av data, hvor det er lagret og hvem som er ansvarlig for det.
Dette er fundamentalt viktig for å bygge en god strategi for nettopp din datasikkerhet. Ved å skaffe full oversikt over data, enheter og hvem som har tilgang på disse forebygger du sikkerhetsbrister i fremtiden. Husk at all kundeinformasjon er sensitiv data.

2) Opplæring av ansatte
Personvern og datasikkerhet er nøkkelen til GDPR. Brudd på GDPR kan føre til bøter, men også være et stort tillitsbrudd for forholdet til en kunde. Dersom alle ansatte har gjennomgått nøye opplæring kan du unngå at sensitiv informasjon blir tilgjengelig for utenforstående. Du kan med andre ord unngå krise dersom en ansatt for eksempel mister en laptop på flyplassen eller en minnepinne blir borte på treningssenteret.

3) Risikovurdering
Du bør regelmessig gå gjennom risikopotensialer for å analysere hva som er mulige farer for ditt firma. Du bør vurdere mulige trusler, enten det er strømbrudd, vannlekkasje eller datainnbrudd. Med en oversikt over svakheter kan du sette opp en forebyggende plan for slike trusler. Prioriter forebygging av kostbare sikkerhetsbrudd.

4) Virusbeskyttelse, brannmur og malware
De er forholdsvis enkelt å sette opp, og med gode rutiner for aktiv beskyttelse med antivirus reduserer du effektivt muligheten for sikkerhetsbrudd. Vurder å dele opp nettverket ditt i såkalte virtuelle lan. Dette vil fungere omtrent som vanntette skrog i en båt – selv om et rom oversvømmes er naborommet tørt.

5) Backup
Regelmessig backup av data blir dessverre ofte nedprioritert, men er uhyre viktig for å sikre datasikkerhet. Sett opp gode, gjennomførbare rutiner for sikkerhetskopiering av bedriftens data.

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi har flere tiårs erfaring med alle elementer innen datasikkerhet og kan gjøre en vurdering av sikkerhetsbrister og behov for deg som privatperson eller din bedrift. Ta en prat med oss i dag så kan vi sammen kartlegge dine digitale styrker og svakheter.