Hacking - pchjelp.no as

Hacking

shutterstock_561103981

Når du først opplever det vil du nok føle deg nokså alene, men det er du absolutt ikke. Hacking er et økende fenomen og et globalt problem – både for privatpersoner og bedrifter. I 2016 ble det rapportert at 3 milliarder e-postbrukere hos Yahoo hadde blitt hacket. Samme året ble også informasjon tilhørende 57 millioner brukere av Uber stjålet. Rundt 24 000 skadelige mobile apper blokkeres daglig og hele 38% av alle ondsinnede filtyper er faktisk i Microsoft Office-format.

Dersom du lurer på hva hacking egentlig er, vil det kort forklart være det samme som et datainnbrudd. Dette kan skje din private datamaskin, en datamaskin på arbeidsplassen eller på nettverket/serveren. Drifter du en nettside kan selv denne utsettes for hacking. Det er vanlig å tenke at det er noe som skjer andre og ikke en selv, men det er en farlig tankegang.

Hva innebærer hacking?

Hacking kan være mye og det kan skje på like mange måter. Dersom du logger deg på et ukjent nettverk kan du risikere at hackere får tilgang til informasjonen du sender over nettverket. Du kan bli hacket om du besøker en nettside som utgir seg for å være legitim eller som er infisert. Du kan også bli hacket dersom du har lastet ned en ransomware eller en trojaner.

Ransomware er et eksempel på ondsinnet programvare som låser datamaskinen din. Innholdet blir med andre ord kryptert for å presse deg eller bedriften for løsepenger ettersom du blir bedt om å betale en sum for å få «åpnet» maskinen igjen. Dette ser vi en stor økning av i dag. En datamaskin infiseres gjerne via vedlegg på e-post eller ved å besøke infiserte nettsider.

Hva bør du gjøre om uhellet er ute?

Du bør aller først være føre var. Vær forsiktig når det kommer til vedlegg du åpner, nettsider du besøker og informasjon du deler med andre. Sørg for at du har sterke passord som ikke gjenbrukes på flere innloggingssider. Ha også brannmur slått på og antivirus installert.

Dette hjelper jo selvsagt ikke om du allerede har blitt utsatt for hacking. Hva anbefaler vi da? Betal ikke dersom du skulle være utsatt for ransomware og få ikke panikk. Kontakt meg så skal vi sammen finne ut hvordan vi kan løse problemet!